Seed-Valley, periode 1

Rating: 1 ster
1 stem

De opdracht was om onderzoek te doen naar de invloed van verschillende stressfactoren op de groei van basilicumplantjes. Dit moesten we doen door zelf voor 8 basilicumplantjes te gaan zorgen, stressfactoren creëren en de groei in kaart te brengen, zodat Seed-Valley, de opdrachtgever, met de resultaten van ons onderzoek, nog efficiënter gewassen kunnen verbouwen. Dit is nodig om in 2050, ondanks de groeiende wereldpopulatie en krimpende landbouwgrond, genoeg gezonde gewassen voor iedereen zijn. Dit project deed ik in samenwerking met: Teun Fekkes (2V2), Marik van Delft (2V1) en Micha Kuipers (2V1)

vooronderzoek

We kregen meerdere opties van stressfactoren om ons onderzoek op te baseren en degene die wij kozen waren water en led licht.        Ons onderzoek begon met een klassikaal bezoekje aan Hortus, waar we wat algemene kennis over planten en hun leefomgeving konden opdoen. Vanaf daar af aan deden we al ons onderzoek online. Zo waren er een een aantal verplichte punten om te onderzoeken zoals welke kleur licht welk effect zou hebben op de groei van de plant, maar ook hadden we zelf dingen die we graag wat verder wouden onderzoeken zoals biodiversiteit. Toen we alle nodige voorkennis bij elkaar hadden was het tijd voor het brainstormen. Met de beste ideeën daarvan maakten we een plan van aanpak.

Bouwen

Het moment van de waarheid, nu gingen we zien of het onderzoek dat we gedaan hadden voldoende was om ons eigen experiment te gaan doen. Ieder basilicum plantje kreeg een eigen bakje en naam en we door middel van nulmetingen konden we weten wat er zou veranderen. We zetten elk plantje in de vooraf bedachte omstandigheden zoals bijvoorbeeld samen met een munt plantje onder rood licht. Na de derde keer meten was het tijd om alle verzamelde data in een Exel bestand te zetten en een conclusie te trekken. De resultaten waren niet zo helder als ik hoopte, gezien ze in verbant met onze miscommunicatie zorg te kort kwamen, maar desalniettemin zijn we tot een conclusie gekomen, waarvan dit de samenvatting is: Dus is de plant met biodiversiteit inderdaad beter gegroeid, biodiversiteit is dus iets om ook in de kas mee te doen.